Klachten aan het bewegingsapparaat

Overgewicht zorgt voor meer belasting op het lichaam, uw botten, spieren en gewrichten krijgen meer te verduren, hierdoor kunnen problemen ontstaan. Omdat er meer belasting op uw voeten terecht komt kan het bewegen moeizamer gaan. Dit kan ervoor zorgen dat u steeds minder mobiel wordt.

Problemen aan andere gewrichten zoals knie, heup of rug kunnen ook ontstaan door overgewicht. Door de hogere belasting kunnen uw voeten van stand veranderen, het boogje aan de binnenkant van de voet wordt lager, uw voeten kunnen breder en langer worden. Hierdoor kan het zijn dat uw schoenen niet meer passen, u blauwe nagels of eeltvorming krijgt. Het inzakken van het boogje van de voet kan allerhande pijnklachten in uw voeten en of enkels veroorzaken.

Gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Sinds 2019 bestaat de GLI (Gecombineerde Leefstijlinterventie) Dit programma voor mensen met overgewicht of obesitas (BMI tussen 25-40), helpt bij het afvallen en stimuleert een gedragsverandering, een gezondere leefstijl. In dit programma worden meerdere problemen aangepakt. Het landelijke programma SLIMMER gebruikt vier pijlers om de gedragsverandering te begeleiden, voeding, beweging, ontspanning en slaap.

Onder voorwaarden is er vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk. Een leefstijlcoach, diëtist of fysiotherapeut begeleid dit 2-jarige programma waarvoor u een verwijzing van uw huisarts nodig heeft.

Omdat bewegen een belangrijke pijler is, is het dus belangrijk dat bewegen lukt. Hoe meer u in staat bent te bewegen, des te meer effect het programma voor u zal hebben. Bewegen zorgt ook voor een positieve boost voor uw hersenen en komt uw algehele gezondheid ten goede. De GLI maakt bewegen makkelijker omdat u het deels in een groep doet en uw voortgang regelmatig besproken wordt. Uiteindelijk bent u het zelf die het programma tot een succes maakt.

Voetklachten welke het bewegen kunnen belemmeren

De volgende voetklachten kunnen het bewegen belemmeren:

Eeltvorming door verhoogde druk

Bij overgewicht komt verhoogde druk en een doorgezakte voet vaak voor. Eeltvorming op de plekken waar de voet is doorgezakt of waar meer wrijving is tijdens het lopen komen voor. In combinatie met Diabetes Mellitus of een kwetsbare huid kan dit leiden tot wondjes die slecht genezen. Een goede drukverdeling wordt met een steunzool bereikt.

Doorgezakte voeten

Doorgezakte voeten kunnen leiden tot slijtage van het gewrichtskraakbeen (artrose) wat voor pijnklachten kan zorgen tijdens en na het bewegen. Het is belangrijk een goede balans te vinden in de belasting en belastbaarheid van de gewrichten. Meestal kunt u hier samen met een fysiotherapeut aan werken. Ook hier kan een steunzool u de juiste ondersteuning bieden waardoor uw klachten verminderen en u beter loopt.

Artrose

Bij artrose is er sprake van verandering of afname van het kraakbeen in een gewricht. Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht vooral bij het opstaan. Het is belangrijk om bij artrose te blijven bewegen.

Vetkamerschade

Stekende of branderige pijn onder de bal van de voet komt vaak voor. Een mogelijke oorzaak is een verminderd vetlaagje onder uw voeten. Wanneer er schade is aan de dempende vetlaag onder de bal van uw voet, loopt u op de koppen van de middenvoetsbeentjes. U loopt met de botjes op straat. Wanneer de vetlaag onder uw hiel dunner is geworden krijgt u klachten die kunnen lijken op hielspoor. Bij overgewicht is de druk op de vetkussentjes hoger dan bij een gezond gewicht.

Peesplaatontsteking en andere peesproblemen

Overbelasting van de pezen onder de voet peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) of voetboog Tibialis posterior tendinopathie, zijn veel voorkomend bij overgewicht. Deze klachten kunnen het bewegen ernstig belemmeren en het is zaak dit snel te laten behandelen door uw registerpodoloog of podotherapeut.

Uw registerpodoloog of podotherapeut kan na een gedegen onderzoek een steunzool aanmeten om de druk beter te verdelen en uw voet op de juiste plek te ondersteunen.

Behandelmogelijkheden

Schoenadvies

Schoenadvies is een belangrijk onderdeel van ons werk. Een stevige hielsluiting een stabiele basis en ondersteunend voetbed zullen er in de meeste gevallen voor zorgen dat u makkelijker gaat bewegen. Uw behandelaar is goed op de hoogte welke schoen bij uw voettype past en kan u tips geven omtrent de beste schoen voor de activiteit die u wilt gaan doen.

Corrigerende of ondersteunende steunzool

Een op maat gemaakte steunzool kan voor meer ondersteuning en correctie van de afwijkende voetstand zorgen. Een steunzool zorgt er, samen met de schoen, in de meeste gevallen voor dat u weer normaal kan bewegen.

Oefeningen

Daarnaast helpen wij u ook graag met beweegadvies en oefeningen om uw voeten sterker te maken. Samenwerken met uw fysiotherapeut en/of leefstijlcoach behoort ook tot de mogelijkheden.

Vind een praktijk

Wilt u ook meer bewegen? Neem contact op met onze registerpodologen en podotherapeuten. Zij helpen u graag uw mobiliteit te vergroten en het bewegen makkelijker te maken. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Delia de Bliek. Zij is podotherapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu