Schade aan het vetkussen onder de voet

Het voelt dik aan onder de bal van de voet. De pedicure zegt: “Je hebt last van doorgezakte voeten!”. Maar wáár zak je dan ‘doorheen’? En waarom wordt het dik of voelt het dik?

Onder de hiel en onder de bal van de voet zit een stevig vetkussen. Gelukkig blijft dit vetkussen bij de meeste mensen hun hele leven goed. Het beschermt niet alleen je botten maar ook je bloedvaten, zenuwen, je pezen en de daaromheen liggende peeskokers. Zeg maar alle kwetsbare structuren aan de onderkant van je voeten worden beschermd met dat vetkussen. Maar als er iets aan de hand is met de werking van het vetkussen dan zijn de rapen gaar. Dan zakken de voeten door het vetkamersysteem tegen de huid aan. Daardoor kunnen er dingen beschadigen in de voet die klachten gaan geven.

De oorzaak van doorgezakte voeten wordt te vaak te laat gezien, met vervelende gevolgen! Veelgehoorde klachten zijn onder andere:

  • “Het lijkt of ik op een bult loop”
  • “Het is dik onder de bal van de voet”
  • “Ik heb last van stekende pijn bij lang stilstaan en ook bij opstarten na rust”
  • “Het lijkt alsof ik op mijn botjes loop”

De peeskokers liggen het dichtst tegen de huid

Als de peeskokers beschadigd raken door te weinig vetbescherming gaan ze lekken. Die pezen kunnen glijden in de peeskoker in speciale super gladde vloeistof die in die kokers zit. Dat is nodig om de tenen te buigen en strekken. Als die vloeistof een beetje lekt is er eerst nog niet veel aan de hand, er ontstaat al een beetje ‘brandende’ pijn. De meeste mensen gaan dan naar iemand die verstand heeft van voeten en hier kan het dus misgaan!

“Niet gekeken naar de peeskokers, sorry!”

Met een (goed) echosysteem kan je de kwaliteit van de peeskokers goed beoordelen. Als er echter niet gekeken wordt naar je peeskokers kan er veel misgaan:

  1. Er ontstaat een chronisch lekkende peeskoker die langzaam maar zeker een zuur milieu veroorzaakt
  2. Hierdoor worden vetkamertjes beschadigd die je voeten laten ‘doorzakken’
  3. Hierdoor kunnen de pijnen toenemen en een ‘polyneuropathie-achtig’ beeld geven, of klachten die lijken op een Mortons neuroom maar dat niet zijn
  4. Als vervolgens therapie wordt ingezet op de zenuwachtige pijn helpt het niet alleen helemaal niets, maar gaat het proces ook gewoon door
  5. Uiteindelijk beschadigen de plantaire platen en komen de koppen van de middenvoetsbeentjes bloot te liggen
  6. De pijn gaat samen met zwelling en wordt ook onwerkbaar

Als de patiënt dan uiteindelijk bij de voetchirurg komt is het al zo ver heen dat het hersteltraject ofwel erg lang duurt ofwel dat herstel niet meer echt haalbaar is. Daarmee is een patiëntengroep ontstaan met zeer gevoelige voeten die niet meer lekker met blote voeten op ruwe ondergrond kunnen lopen. Veel van die patiënten vinden dat erg jammer.

Vind een praktijk

Denk je dat jij pijn zou kunnen hebben die past bij een lekkende peeskoker? Ga dan naar een goede voetprofessional van Podozorg die met een echo werkt en laat je voorvoeten goed onderzoeken. Op tijd gericht beleid inzetten op de juiste diagnose kan veel ellende besparen! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Robert Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu