Verklein de kans op een blessure

De Nijmeegse Vierdaagse zijn prachtige wandelroutes van 30-40 en 50 km per dag. En dat is niet zo maar wat! De uitdrukking “de dood of de gladiolen” wordt dan ook vaak gezegd. Om de kans op een blessure te verkleinen is het daarom wel belangrijk om je goed voor te bereiden. Naast het op tijd beginnen met een wandelschema, geef ik je graag een aantal praktische tips!

Voorbereiden voor de Nijmeegse Vierdaagse

Praktische tips

Goed passende schoenen

Zorg ervoor dat je goed passende schoenen hebt. Schoenen moeten goed ingelopen worden. Controleer of de hak en/of zool niet scheef afslijt. Door de achterkant van de schoen te inspecteren kun je controleren of je versterkt naar binnen (pronatie) of naar buiten (supinatie) zakt.

Niet goed passende sokken kunnen irritatie, blaren, drukpunten en/of schuurplekken veroorzaken. Investeer dus in goede wandelsokken, ze zijn best prijzig maar verdienen zich weer dubbel en dwars terug en geven minder klachten tijdens het lopen.

Insmeren met kamferspiritus

Heb je snel blaren of een weke huid door zweetvoeten? Smeer dan minimaal 4 weken voor de wandeltocht je voeten in met kamferspiritus. Kamferspiritus zorg ervoor dat de huid harder en stugger wordt.

Therapiesokken

Therapiesokken kunnen de pijn onder de bal van de voet, boven de tenen of een pijnlijke knokkel van de hallux valgus verlichten.

Wandelwol

Wandelwol kan ook een uitkomst zijn voor drukplekken, likdoorns, blaren, zweetvoeten en branderige voeten.

Voetverzorging

Verzorg je voeten goed. Kijk ook even naar mijn blog “hoe verzorg ik mijn voeten”.

Eeltbehandeling

Heb je te veel eelt, een likdoorn, kloof of een wratje op je voet? In een aantal gevallen kan de (register) podoloog of podotherapeut je een instrumentele behandeling geven of doorverwijzen naar een pedicure.

Vind een praktijk

Loop niet te lang door met pijn aan je voeten. Voetklachten gaan vaak niet vanzelf over, bezoek daarom een Podozorger. Soms zijn de voetklachten makkelijk te verhelpen met bijvoorbeeld steunzolen. We kunnen je helpen met voettrainingen- en/of rekoefeningen voor de kuiten en voeten of informatie geven voor het tapen van de voet. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorger bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Angelique Bekkema. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland