Pes equinus (spitsvoet)

Een paardenvoet, dat klinkt misschien een beetje gek. Maar pes equinus is de officiële naam van een afwijkende stand aan de voet. Dit woord is ontleend aan het Latijnse woord voor equinohippus, of ‘paard’. Overigens, een iets vriendelijkere Nederlandse benaming voor deze voetafwijking is spitsvoet.

Wat is een spitsvoet?

Maar wat is nu een pes equinus? Bij deze afwijking staat de voet meer in het verlengde van het onderbeen. Een forse equinusstand kan je vergelijken met de stand die een voet heeft bij het op de tenen lopen. Bij een minder forse equinusstand, zie je in eerste instantie niet dat er meer op de tenen gelopen wordt, maar wel dat de hiel minder belast wordt tijdens het staan en lopen.

Oorzaak van een spitsvoet

Meestal ligt de oorzaak in het te strak gespannen of juist verkort zijn van de kuitspieren en/ of -pezen, hierdoor wordt de voet naar beneden getrokken. Dokter Chong Keen Wai sprak tijdens een wetenschappelijke bijeenkomst dat de oorzaak van een pes equinus ligt in onze evolutie. Doordat de mens van het lopen op 4 benen naar het lopen op 2 benen ging, moest de achillespees meer lengte krijgen om de voet vlak op de grond te laten staan om de verloren stabiliteit te compenseren. Een pes equinus door verkorte achillespees kan leiden tot een tal van problemen, zo noemt hij ook fasciitis plantaris.

Een pes equinus kan aangeboren zijn, maar kan ook ontstaan door o.a. zenuwaandoeningen en spierziektes. Janine van Til, gepromoveerd aan de Universiteit Twente, schrijft dat elk jaar ongeveer 8.000 mensen een pes equinus op ten gevolge van een hersenbloeding of herseninfarct (CVA).

Welke klachten geeft een spitsvoet?

De afwijkende stand van de voet kan er voor zorgen dat de voet niet goed afwikkelt. Tijdens het lopen hoort de voet als eerste met de hiel op de grond te landen, waarna deze afwikkelt over de middenvoet richting de tenen. Bij een pes equinus is dit vaak andersom; vaak raken de tenen als eerste de grond en de hiel als laatste. Hierbij krijgt de voorvoet flink wat meer druk te verdragen en komt de peesplaat onder de voet meer op spanning. Deze verhoogde trekkrachten kunnen problemen veroorzaken op de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen. Wat ook niet helpt is dat de vezels van de peesplaat achter het hielbeen overgaan in de peesvezels van de achillespees. Dat betekent dat de te strak gespannen of juist verkorte kuitspieren en/ of -pezen extra hard trekken aan de peesplaat. Het is één geheel.

Een spitsvoet gaat vaak samen met andere aandoeningen

Het onderzoek van Hill concludeert dat pes equinus samengaat met maar liefst 96.5% van de biomechanisch gerelateerde aandoeningen in heupen, knieeen enkels en voeten. Een bedrijf dat producten maakt voor deze afwijkende voetstand noemt pes equinus “the root of all evil” en hanteert een lijst met 29 aandoeningen die een relatie hebben met deze afwijkende voetstand:

 1. Achillespees aandoeningen
 2. Scheenbeenpees aandoeningen
 3. Platvoeten bij volwassenen
 4. Spierpijn
 5. Stress fracturen
 6. Shin splints/scheenbeen klachten
 7. Iliotibialis band syndroom (pijn langs buitenzijde heupen)
 8. Patellofemoral syndroom (pijn achter de knieschijf)
 9. Enkelverzwikkingen en breuken
 10. Diabetische voet ulcera
 11. Charcot voeten
 12. Metatarsalgie (pijn in de voorvoet)
 13. Instabiele teengewrichten
 14. Hallux valgus
 15. Hamertenen en klauwtenen
 16. Artrose in de voetwortel
 17. Hallux limitus/hallux rigidus (stijf teengewricht grote teen)
 18. Overmatige eeltvorming onder de bal van de voet
 19. Morton’s neuroom
 20. Chronisch instabiele enkel
 21. Aandoening van Sever (hielpijn bij kinderen tussen de 11 en 14 jaar)
 22. Platvoeten bij kinderen
 23. Pijn buitenzijde voet
 24. Overstrekte knieen
 25. Pijn onder in de rug
 26. Pijn onder de boog van de voet
 27. Artrose in de enkel
 28. Artrose in het onderste spronggewricht
 29. Sesamoiditis (pijn onder het gewricht van de grote teen)

Vind een praktijk

Heeft u last van een zogeheten ‘paardenvoet’? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in der buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Lisette de Graauw . Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengteverschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth