De vijand van elke (hard)loper
Voorbeeld van overpronatie van de voet
Onlangs kreeg ik een vrouw in de praktijk. Zij had aan haar rechterscheenbeen veel pijn en kwam dan ook wat hinkend binnen. Ze deed aan hardlopen en was gewend 5 keer per week rond de 15 kilometer te hardlopen. Maar op een dag kwam de pijn opzetten na ongeveer 3 kilometer en moest ze het hardlopen staken. Het aanraken van de onder-binnenkant van haar rechter scheenbeen tijdens het onderzoek gaf ook veel pijn.
Na video-analyse was er goed een over(hyper)pronatie van haar rechtervoet te zien. Pronatie is het naar binnen vallen van de voet. Normale pronatie is belangrijk voor de afwikkeling en schokabsorptie van de voet, echter te veel kan diverse problemen veroorzaken.
Beenvliesontsteking van het scheenbeen
Hoogstwaarschijnlijk, gezien het verhaal tijdens de anamnese en het onderzoek, heeft de patiënt last van een beenvliesontsteking van haar scheenbeen of wel “Shin splints”, ook wel Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (M.T.S.S.) genaamd. Bij deze patiënt was dit ook het geval.
Hoe herkent de podoloog klachten door shin splints?
Shin splints blessures manifesteren zich het meest in het onderste deel van het scheenbeen. Eerst is er alleen na belasting, bijvoorbeeld hardlopen, een zeurend soms stekend gevoel welke verdwijnt bij rust. Dit gevoel wordt steeds erger en uiteindelijk duurt het veel langer voor de pijn na rust afneemt. Uiteindelijk zal de pijn ook na langdurige rust aanwezig blijven.
Hoe ontstaan klachten door shin splints?
Shin splints kan ontstaan bij (hard)loopsporten waarbij de voet teveel naar binnen beweegt (hyperpronatie) en is het een veel voorkomende blessure. Ook kan de oorzaak liggen bij slechte loopschoenen of zonder goede opbouw teveel hardlopen. Zelfs altijd aan dezelfde kant van een iets afgeronde weg lopen kan soms de irritatie veroorzaken vanwege de verkeerde stand van de voet(en) veroorzaakt door de bolling van de weg.
Hoe kunnen klachten door shin splints verholpen worden?
Het is al vaak gezegd dat rust een goede genezer is, maar voor de sporter is sport haast een levensbehoefte die niet snel opgegeven wordt of te vroeg hervat wordt als alles weer ‘beter` lijkt te zijn. Daarmee wil de genezing vaak niet vlotten. Terugkerende blessures en teleurstelling is dan vaak het gevolg.
Ga naar bij de podoloog!
De podoloog zal u uitleg geven over de blessure en een schoenadvies geven. Indien nodig kan de podoloog een podologische zooltherapie adviseren waarbij de overpronatie verminderd wordt. Om ervoor te zorgen dat de pijn verdwijnt en de shin splints niet terugkeert, kan de therapie multidisciplinair zijn. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie in samenwerking met podologie.