Iedereen heeft wel eens blaren maar wat als ze heel vaak ontstaan?

Dit jaar was een record jaar voor de ‘blarenprikkers’ tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Er waren maar liefst 4000 behandelingen nodig om de wandelaars weer op de been te krijgen.

Dat er blaren kunnen ontstaan bij lange wandelingen of intensief sporten weet iedereen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Zo is warm weer een bekende boosdoener. Er zijn verschillende manieren om je tegen blaren te wapenen. Mijn collega schreef er hier al over.

De meeste mensen hebben wel eens een blaar gehad op de hiel of (bij een hoge wandelschoen) op de enkel. Dat zijn, hoe vervelend ook, geaccepteerde plekken.

Maar wat als bij de minste geringste wrijving blaren ontstaan? Ook op plekken die niet zo voor de hand liggen. Of na een kort stukje lopen zoals bij boodschappen doen of een wandelingetje met de hond. Dan is er misschien meer aan de hand en kan het verstandig zijn de huisarts of een podoloog / podotherapeut te consulteren.

Als blaren ontstaan bij de minste wrijving of aanraking dan is er misschien sprake van Epidermolysis Bullosa

Er zijn mensen die bij de minste wrijving of soms al aanraking blaren kunnen krijgen. Het lopen op luchtig schoeisel of blote voeten kan al blaren veroorzaken. Natuurlijk zijn er gradaties in de oorzaak of intentie van de blaren, maar wanneer blaren zeer makkelijk ontstaan moet u alert zijn. Er is een mogelijkheid dat u Epidermolysis Bullosa (EB) heeft, een erfelijke huidaandoening die speciale aandacht verdient.

Voorbeeld van Epidermolysis Bullosa

Voorbeeld van Epidermolysis Bullosa

Wat is Epidermolysis Bullosa?

Letterlijk betekent 'Bullosa' blaarvorming en 'lysis' loslaten. Epidermolysis Bullosa betekent het loslaten van de opperhuid van de lederhuid, waardoor iemand blaren krijgt. Met andere woorden: Onze huid bestaat uit diverse lagen die normaal gesproken stevig aan elkaar zijn gehecht. In het geval van Epidermolysis Bullosa zijn deze hechtingen echter minder effectief. Dit leidt ertoe dat de huidlagen gemakkelijk van elkaar loskomen. En er dus blaren ontstaan.

De huid van mensen die gediagnosticeerd zijn met EB is uitzonderlijk delicaat en vatbaar voor snelle beschadiging. De locatie van deze blaren varieert afhankelijk van het specifieke EB-type. Soms manifesteren de blaren zich alleen op de voeten, terwijl er varianten zijn die over heel het lichaam blaren kunnen veroorzaken.

Epidermolysis Bullosa betekent het loslaten van de opperhuid van de lederhuid

Epidermolysis Bullosa betekent het loslaten van de opperhuid van de lederhuid

Behandeling van Epidermolysis Bullosa

Er is op dit moment geen genezing mogelijk voor Epidermolysis Bullosa, maar omdat er wel 30 verschillende subtypen bekend zijn is er geen algemeen advies te geven over een interventie.

Omdat EB die vooral op de voeten voorkomt over het algemeen een ‘milde’ variant is (Epidermolysis Bullosa Simplex genaamd), richt de behandeling zich vooral op voorkomen van wrijving en dus blaarvorming. Er vindt echter veel onderzoek plaats en op de site van de patiëntenvereniging Debra vindt u meer informatie.

De belangrijke ontwikkelingen op dit moment

Stamceltherapie

Stamceltherapie is een veelbelovend gebied in EB-onderzoek. Wetenschappers onderzoeken hoe stamcellen kunnen worden gebruikt om de beschadigde huid te herstellen en nieuwe, gezonde huidcellen te creëren.

Genetische correctie

Onderzoekers verkennen manieren om de genetische mutaties die EB veroorzaken te corrigeren. Dit omvat methoden zoals gen-bewerkingstechnieken (zoals CRISPR-Cas9) om defecte genen te herstellen.

Eiwittherapie

Er worden manieren onderzocht om ontbrekende of defecte eiwitten die nodig zijn voor de hechting van huidlagen bij EB te vervangen of te herstellen. Dit kan het mogelijk maken om de huid sterker te maken en blaarvorming te verminderen.

Wanneer neemt u contact op met de huisarts?

Wanneer er vermoeden is van EB is het verstandig om, al dan niet via de podoloog/podotherapeut, contact op te nemen met de huisarts. Bij sommige varianten komt namelijk ook bloedarmoede (anemie) voor. Deze variant is wel te behandelen en vermindert de kans op blaren.

Bovendien is het belangrijk dat de dermatoloog de diagnose stelt omdat er mogelijk een combinatie (zogenaamde comorbiditeit) bestaat met andere erfelijke aandoeningen.

Wat kunt u doen bij Epidermolysis Bullosa?

 • De podoloog/podotherapeut kan u helpen de wrijving te verminderen met speciale steunzolen
 • Goede resultaten worden geboekt met wandelsandalen in plaats van wandelschoenen
 • Zorg voor regelmatig droge sokken zodat de huid niet week wordt
 • Kies bij voorkeur voor sokken van merinowol, hebben en holle vezel en voeren zo vocht makkelijk af
 • Goede resultaten worden ook behaald met bamboesokken. Deze stof is zeer zacht door het ronde oppervlak van de bamboe vezel
 • U kunt samen met uw podoloog/podotherapeut onderzoeken of en hoe u met Wandelwol wrijving kan beperken

Loopt u bij bij de minste geringste wrijving blaren op? Neem contact op met onze registerpodologen of podotherapeuten. Wij helpen u graag! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marco-Paul Breijer. Hij is register (sport) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 18 juli 2024

  Therapietrouw en podologie

  Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

  Door Harrie Moerings

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp