Voetproblemen bij het hardlopen

Al jaren loop ik hard, met veel plezier, echter, de laatste tijd krijg ik steeds vaker te maken met blessures zoals achillespees- en kuitklachten, branderige voorvoeten en stekende pijn in het grote teengewricht waardoor ik mijn voet niet meer normaal kan afwikkelen.

In mijn praktijk heb ik met echobeelden het een en ander kunnen bekijken. Wat bleek; mijn grote teengewricht lijkt door botvorming (artrose) meer op een fragment uit de Franse Alpen dan op een normaal teengewricht, waardoor een behoorlijke obstructie in de bewegingsvrijheid is ontstaan.

Na een voordracht van collega Yvonne Bontekoning op het jaarlijks congres van Stichting LOOP, over het belang van het trainen van de ongeschoeide voet, besloot ik maar eens op mijzelf toe te passen.

Op blote voeten het bos in

Na de hardlooptraining, die altijd in het bos plaatsvindt, doe ik mijn schoenen en sokken uit en ga ik een half uurtje op blote voeten door het bos banjeren. Ik laat van alles onder mijn voeten doorgaan: boomwortels, dennenappels, modder, boomstammen, zand en grind. Kortom; niets ontziend struin ik overal doorheen.

De eerste keren was dit een martelgang maar gaandeweg raakten mijn voeten gewend aan deze prikkels en werd het steeds aangenamer om op blote voeten te lopen.

Het belang van blote voetentraining

Door het functioneel belasten en uitdagen van de voeten is de conditie van mijn voeten spectaculair verbeterd. Sinds ik ben begonnen met blote voetentraining, naast de hardlooptraining, heb ik geen last meer van voetproblemen. Geen pijn aan dat vervelende grote teengewricht, geen brandende voorvoeten en zelfs geen kuitspier- en achillespeesklachten meer als gevolg van het hardlopen.

Hieruit blijkt toch maar weer dat het goed uitdagen van de natuurlijke eigenschappen van de voeten, de functionaliteit en conditie hiervan duidelijk verbeteren en het kan bijdragen aan het behandelen en voorkomen van (voetgerelateerde) blessures.

Heeft u last van voetproblemen bij het hardlopen?

Blote voetentraining is zeker het proberen waard. Komt u echter niet van uw problemen af dan zoeken onze Podozorgers graag samen met u naar een oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Huub Linssen. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 08 mei 2025

    Een Jonesfractuur

    Een Jonesfractuur betreft een breuk van het vijfde middenvoetsbeentje, gelegen aan de buitenzijde van de middenvoet, nabij uw kleinste teen.

    Door Podozorg Nederland

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink